Je kratom droga?

Je kratom droga?

V dnešní době existuje široká škála látek, které mohou mít jak léčivé, tak i rekreační účinky. Jednou z těchto látek je kratom, který je stále populárnější v různých částech světa. Tento článek se pokusí poskytnout hloubkový pohled na kratom z různých úhlů, abychom mohli lépe pochopit jeho povahu a účinky na lidské tělo.

Co je kratom?

Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický strom původem z jihovýchodní Asie, zejména z Thajska, Malajsie a Indonésie. Listy tohoto stromu se tradičně užívají pro své léčivé vlastnosti a v některých kulturách je tento strom považován za svatý. Listy kratomu se často žvýkají nebo se z nich vyrábí čaj, drink, pivo a to vše pro jejich stimulační a uklidňující účinky.

Účinky kratomu

Účinky kratomu mohou být velmi rozmanité a mohou zahrnovat stimulaci, uklidnění, úlevu od bolesti a zlepšení nálady. V nižších dávkách může kratom působit povzbudivě, zatímco ve vyšších dávkách může mít sedativní účinky. Někteří uživatelé také hlásí zlepšení koncentrace a zvýšení vytrvalosti, což může být užitečné pro fyzickou práci nebo dlouhodobé studium.

Dávkování kratomu

Dávkování kratomu je velmi individuální záležitostí a je ovlivněno řadou faktorů včetně tolerance, váhy a věku uživatele, jakož i druhu kratomu. Doporučuje se začít s nižší dávkou, obvykle mezi 1 až 3 gramy, a postupně zvyšovat dávku podle reakce těla. Je důležité poznamenat, že vyšší dávky kratomu mohou způsobit vedlejší účinky, jako jsou nevolnost a závratě.

Dávkování se tedy může pohybovat mezi 2 a 8 gramy.

Konkrétně:

  • Méně než 2 gramy se považuje za mikrodávku.
  • 2 až 6 gramů je nízká dávka.
  • Více než 6 gramů je vysoká dávka.
  • Více než 8 gramů je velmi vysoká dávka.

Dávka může záviset na tělesné hmotnosti a požadovaném efektu, např. stimulaci či uklidnění. Pro stimulační účinky je doporučena nižší dávka cca 0,025 gramu na libru tělesné hmotnosti, zatímco pro uklidnění či bolest zmírňující účinky je doporučena vyšší dávka cca 0,04 gramu na libru tělesné hmotnosti​.

Chemická struktura a účinné látky kratomu

Kratom obsahuje několik alkaloidů, z nichž hlavními jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Tyto látky působí na opioidní receptory v mozku a mají analgetické (bolest zmírňující) účinky. Nicméně, na rozdíl od tradičních opioidů, kratom nemá silný potenciál pro závislost a nepůsobí závažné respirační potíže, které jsou častě příčinou úmrtí při předávkování opioidy.

Kratom | National Institute on Drug Abuse (NIDA)

Je tedy kratom droga?

Otázka, zda je kratom droga, zůstává otevřená a je předmětem mnoha diskuzí. Na jedné straně má kratom potenciál pro léčbu některých stavů, jako je chronická bolest, úzkost nebo opiová závislost. Na druhé straně může jeho nesprávné užívání vést k negativním vedlejším účinkům a potenciální závislosti. Některé země považují kratom za regulovanou látku, zatímco jiné jej považují za legální. Možná je situace srovnatelná s látkami jako je kofein nebo nikotin, které jsou také psychoaktivní, ale jsou legální a široce akceptované. Stejně jako u všech psychoaktivních látek je důležité užívat kratom s rozumem a uvědomovat si potenciální rizika a výhody.

 

Ifeel

Zpět do obchodu
Vraťte se k nám! ... ...