Co jsou kratomové tablety?

Co jsou kratom tablety?

Pokud jste někdy navštívili obchody se zdravou výživou nebo internetové obchody s vitamíny, možná jste se setkali s řadou podivných doplňků stravy, které slibují různé výhody, od léčby příznaků úzkosti až po úlevu od bolesti. Patří mezi ně i kratomové tablety.

Kratom, který se dodává ve formě prášku, pilulek a bylinných čajů, se používá k úlevě od bolesti a k neřízené sebediagnostikované závislosti na opioidech. Mnoho lidí na účinky kratomu nedá dopustit a díky tomu, že je snadno dostupný ve většině internetových obchodů. 

Kratomové tablety jsou rychlé a praktické na užívání oproti kratomového prášku. Je to rychlá varianta pro rychlý účinek kratomu bez pro někoho nepříjemné chuti.

Co je to Kratom? Historie, kmeny a právní status

Kratom pochází ze stromu Mitragyna Speciosa. Tento strom pochází z jihovýchodní Asie, kde se již po tisíciletí používá jako součást tradiční medicíny. V těchto oblastech se listy před konzumací suší. Lidé v Thajsku, Malajsii, Indonésii a dalších okolních zemích jej používají k úlevě od bolesti a zvýšení hladiny energie.

Zatímco v USA se kratom užívá ve výklenkových skupinách již dlouho, v letech 2011 až 2017 jeho popularita prudce vzrostla. Do roku 2020 tuto látku v zemi užívalo 15 milionů lidí. Byla uváděna na trh jako doplněk stravy, který pomáhá lidem zahnat příznaky úzkosti, deprese a odvykání opiátům. U nás v České Republice přišel boom s kratomem v roce 2020, kdy lidé začali přemýšlet o alternativní medicíně a získání nějakého nové nádechu během COVIDU-19.

Odrůdy a kmeny kratomu

V současné době jsou uznávány tři odrůdy kratomu: Zelený kratom tablety, červený kratom tablety a bílý kratom tablety

 

Kmeny se rozlišují podle místa, kde se listy sklízejí. Například kmen Bali se odebírá z ostrova Bali v Indonésii. Totéž platí pro další varianty, jako jsou thajské, bornejské a malajské kmeny. Každá odrůda má údajně své vlastní odlišné účinky. Kmeny ze zralejších rostlin mají navíc větší sílu. Přesto neexistují žádné studie, které by tato tvrzení potvrzovaly. Jediným pevným faktem platným pro všechny tyto druhy kratomu je, že všechny obsahují mitragynin, účinnou látku, která se váže na opioidní receptory.

Formy kratomu

Kratom se dodává v různých formách jako je prášek, tablety nebo kapsle. Nejoblíbenější formou je kratom v prášku a kratom tablety, které obsahují sušené a práškové listy stromu. Sušené listy mohou být také baleny jako bylinný čaj obsahující kratom a jiné bylinky.

V tradičnějších podmínkách se suché listy používají v obkladech a mastech. Ty se pak aplikují na kůži, aby ulevily od bolesti svalů a udržely rány čisté. Ti, kteří mají ke stromu snadný přístup, listy sbírají a žvýkají je podobně jako betelové ořechy. Jiní mohou listy sušit celé a kouřit je.

Na Českém trhu je snadné koupit prémiové kratomové tablety online nebo v kamenných obchodech. Rostoucí počet omezení týkajících se tohoto produktu však může brzy nákup ztížit.

Právní status tablet a prášku z kratomu

Několik zemí a organizací již zavedlo opatření k omezení a kontrole užívání kratomu a dalších variant tohoto bylinného doplňku. V Austrálii a na Novém Zélandu je tato látka označena jako kontrolovaná omamná látka. V Kanadě není povoleno uvádět na trh kratom určený k požití. Stále se však může inzerovat jako kadidlo. V Česku je prodáván jako sběratelský předmět.

 Spotřeba kratomu: Použití a metody

Vzhledem ke snadné dostupnosti prémiových kratom tablet a kratomového prášku, tak lidé často užívají tuto látku s nadějí na zmírnění abstinenčních příznaků po opiátech, k rekreačnímu užívání nebo v naději na léčbu bolesti.

Účinné látky v listech kratomu se vážou na opioidní receptory v mozku, ale účinky jsou mírnější. Neoficiální důkazy naznačují, že kratom s menší pravděpodobností vyvolává závislost, ale stále má vysoký potenciál zneužívání. Existují lidé, kteří tvrdí, že užívání čistého prášku, tablet nebo kapslí namísto jiných opioidů usnadňuje zvládání touhy a zabraňuje recidivám. Přesto neexistuje dostatek lékařských nebo vědeckých studií, které by podporovaly užívání zelených, bílých nebo červených kapslí kratomu.

Rekreační užívání

Kratom tablety byly využívány k rekreačním účelům po celém světě. Uvádí se, že v nízkých dávkách látka vyvolává mírné stimulační účinky a euforické pocity podobně jako rostlina koka. Ve vyšších dávkách má také silné stimulační účinky, které působí podobně jako opioidy. Uživatelé mohou pociťovat zvýšenou náladu, sníženou bolest, nedostatek zábran a vysokou hladinu energie. V dostatečně vysokých dávkách má kratom sedativní účinky. Lidé se mohou cítit ospalí nebo ztišení. 

Další použití kratomu

Kromě toho, že je kratom náhradou opioidních léků a rekreační drogou, používá se jako anestetikum nebo lék proti bolesti. V rámci tradiční medicíny se sušené listy používají k prevenci infekce v ranách a k zastavení zánětu. V západním zdravotnictví a wellness průmyslu je kratom často prodáván jako zázračná droga, kterou lze léčit řadu problémů.

Jaké jsou účinky prášku Kratom na organismus?

Vzhledem k tomu, že je molekulárně podobný opioidům, vytvářejí listy stromu kratom na tělo podobné účinky. Zde je uvedeno, co mohou uživatelé očekávat při požití extraktů, prášků a dalších forem látky kratom.
Účinné látky v kratomu, zejména alkaloid mitragynin, se vážou na opioidní receptory v mozku. To pomáhá lidem dosáhnout euforického stavu, pokud si vezmou nízkou dávku. Tyto účinky se podobají účinkům stimulantů a začínají přibližně 10 minut po konzumaci Kratomu a trvají přibližně 60 až 90 minut. Během této doby může uživatel zažít:

  • Zvýšenou energii a bdělost
  • Snížené zábrany
  • Zvýšené libido

Ve vyšších dávkách mohou kratom tablety vyvolat sedativní účinky. Uživatel, který zkonzumuje 5 až 15 g - cca 5-15 tablet, může zažít pocit klidu, úlevy od bolesti a ospalosti. Cokoli nad 15 g může vést k bezvědomí a extrémní sedaci. Doporučejem začít vždy s menším dávkování.

Fyzické účinky

Spolu s psychoaktivními účinky přicházejí i účinky fyzické, kdykoli člověk kratom konzumuje. Obecně mohou lidé pociťovat snížení šance zánětu v tělě díky antioxidačním účinkům, snížení teploty při horečce a potlačení kašle, podobně jako u léků proti kašli. Protože kratom je stimulant, může uživatel také pociťovat zrychlený tep a neklid. 

Vedlejší účinky kratomových tablet

Ti, kdo pravidelně konzumují tablety kratomu nebo užívají vysoké dávky, hlásí různé vedlejší účinky. Ty se pohybují od mírných problémů, jako je nevolnost, zčervenání obličeje a silné pocení. 

 

Změny chování a kognitivních funkcí

Dlouhodobé užívání kratomu může vést k neustálé touze po této látce. Osoba může být také hovornější, projevovat nevyzpytatelné chování a pokračovat v užívání Kratomu, i když si je vědoma toho, jak mění její tělo a mysl. Kromě toho se u nich může objevit panika, snížená sexuální touha
a bludy.

Fyzické změny

Závislost na kratomu může mít za následek také různé změny v těle. Lidé mohou pociťovat třes, záchvaty a poruchy spánku, protože tělo již nedokáže správně zpracovávat energii. Mezi zdokumentované změny způsobené zneužíváním kratomu patří také neustálé pocení, změny barvy kůže a kolísání hmotnosti.
Když se člověk pokusí přestat užívat kratom poté, co se stal závislým, může trpět extrémními abstinenčními příznaky, podobně jako u opioidů. Zde jsou některé z nich, které může uživatel pociťovat:

  • Nevolnost a průjem
  • Bolest svalů
  • Deprese a záchvaty paniky
  • Výtok z nosu
  • Slzavost
  • Únava
  • Extrémní chuť na kratom

Lze závislost na kratomu léčit?

Ačkoli bylo prokázáno, že užívání kratomu způsobuje poruchy způsobené užíváním návykových látek, závislost je léčitelná. Zde jsou některé z léčebných postupů používaných při řešení tohoto problému:

  • Detoxikace: Lékařská detoxikace je proces odstraňování všech stop Kratomu v těle při současném zvládání abstinenčních příznaků. 
  • Ambulantní programy: Ti, kteří se přihlásí do intenzivních ambulantních programů, dostanou strukturovanou péči pro zotavení, ale na konci dne mohou jít domů.
  • Psychoterapie: Poskytují se různé typy terapií, které vám pomohou zpracovat vaše zkušenosti. Patří mezi ně kognitivně-behaviorální terapie a skupinová terapie.

Kratom je v ČR schválen jako sběratelský předmět a každý člověk, kdo se rozhodne užívat tuto látky buď ve formě kratom prášku, kratom tablet či kratom kapslí, tak by měl zvážit všechny vedlejší účinky a i ty pozitivní účinky.

Zpět do obchodu
Vraťte se k nám! ... ...