Jak správně dávkovat kratom?

Kratom je jednou z nejoblíbenějších rostlinných látek, které lidé zařazují do své každodenní rutiny. Protože však kratom pochází z listů stromu Mitragyna Speciosa, tak může být prášek poměrně silný, účinný a hořký. Někteří uživatelé kratomu říkají, že jde o hořkou chuť a procítění, zatímco jiní prášek přimíchávají do různých příměsí, aby chuť zamaskovali.

Ať už s kratomem začínáte a zajímá vás, jak kratomový prášek používat, nebo jste odborník, který hledá nové způsoby, jak užívat svou denní dávku kratomu. Tak jste na správném místě! Existuje celá řada způsobů, jak prášek připravit.

Jak užívat kratom v prášku?

Nejlepší způsob, jak si změřit dávku kratomu, je použít váhu. Váha, která dokáže měřit s přesností na jeden gram, je ideální pro zajištění ideální dávky práškového kratomu. Investice do cenově dostupné váhy se hodí nejen pro Kratom; můžete ji použít také pro odměřování masa a dalších potravinových přísad. Pokud s kratomem začínáte, začněte s malými dávkami a postupně se vypracujte. Pro začátek užívejte 1-5g. Vše je individuální a to z důvodu velikosti a hmotnosti těla, metabolismu a spalování. Každý člověk na to bude reagovat jinak.

Průměrná dávka kratomu je 2,5 g. Nepřekračujte zbytečně dávkování, ať neztratíte kontrolu. Samozřejmě je účinek kratomu závislý na množství, které si namícháte, a proto je potřeba najít tu svoji dávku.

Výhody kratom prášku

Kratomový prášek je univerzální a lze jej snadno smíchat s jinými přísadami. Někteří příznivci kratomu považují extrakt z kratomu za příliš silný. Zatímco tinkturu z extraktu je někdy snazší zakomponovat do jídla a nápojů, i zkušení uživatelé musí s extraktem začít v malém. Prášek je pro uživatele kratomu snadným způsobem, jak se dozvědět, jak jejich tělo na kratom reaguje, a zkušeným uživatelům poskytuje různé možnosti konzumace jejich denní dávky. Jsou zde také sběratelé, kteří preferují kratom ve formě tablet, kapslí nebo ve formě již ochuceného kratomu, který už sám o sobě má chuť.

Většina uživatelů kratomu užívá svou dávku nalačno, ale to nemusí vyhovovat každému. Je to z důvodu maximalizace účinku. Někteří uživatelé se ráno cítí malátní, dokud se nenají.

Důvody, proč lidé pijí kratom

Lidé pijí kratom z různých důvodů. Mezi tradiční způsoby užívání kratomu v jihovýchodní Asii patří žvýkání čerstvých nebo sušených listů kratomovníku nebo jejich příprava do čaje proti únavě a ke zvýšení pracovní výkonnosti. Kratom se také tradičně používá k léčbě závislosti na morfinu a jako náhrada opioidu.

Kratom si získal oblibu v celé Evropě a ve státech je populární již několik desítek let. Zde jsou hlavní důvody, proč lidé užívají kratom:

  • K úlevě od bolesti
  • Ke zvládání příznaků úzkosti a deprese
  • K zastavení nebo omezení užívání opioidů nebo jiných látek
  • Ke zvládnutí abstinenčních příznaků a bažení po opioidech nebo jiných drogách.
  • Díky svým stimulačním účinkům se kratom stal atraktivní látkou, zejména proto, že se dá snadno užívat ve formě prášku, tablet, kapslí a nyní již ve formě ovocného kratomu. Mezi účinky podobné stimulantům patří zvýšení energie a bdělosti, zatímco mezi účinky podobné opioidům patří úleva od bolesti a uvolnění.

Kontroverze ohledně bezpečnosti kratomu

O výhodách a rizicích kratomu se vedou dlouhé diskuse bez výsledku, vznikají pouze domněnky. Uživatelé nebo potenciální uživatelé mohou rizika s ním spojená podceňovat. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvedl, že neexistují žádné důkazy prokazující bezpečnost a účinnost kratomu pro lékařské použití. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a NIDA však podporují a provádějí výzkum možného léčebného využití kratomu a příbuzných chemických sloučenin i možných nežádoucích účinků. Tyto průzkumy probíhají pouze ve USA a je těžké z těchto názoru vyvodit nějaké závěry.

Zvažování přínosů a nežádoucích účinků

Kratom se používal v tradiční medicíně a mnoho lidí užívalo kratom k samoléčbě úzkosti, deprese, bolesti a poruch způsobených užíváním návykových látek.

 Podle již zjištěných studiích na zvířatech naznačují, že kratom má antidepresivní a bolest tlumící účinky, což by mělo vést k dalšímu výzkumu. Stručně řečeno, ačkoli kratom může mít lékařské využití v praxi, tak je zapotřebí dalšího výzkumu, který by potvrdil opravdový potenciální přínos kratomu při léčbě některých zdravotních stavů. I přes to lidé užívají kratom po staletí ve formě kratomového prášku a čaje a jsou si vědomi, že jsou s užíváním kratomu spojena rizika, která nejsou známa. Mezi nežádoucí účinky intoxikace kratomem patří:

  • neuropsychiatrické příznaky, jako jsou halucinace, sedace, zmatenost, agitovanost, třes, křeče a kóma.
  • kardiovaskulární příznaky, jako je hypertenze (vysoký krevní tlak) a tachykardie (zrychlená srdeční frekvence).
  • trávicí příznaky, jako je nevolnost, bolest břicha a zvracení
  • respirační příznaky, jako je hypoventilace (pomalé, mělké dýchání)
  • jaterní potíže

Existuje také riziko vzniku závislosti na kratomu. Jako u každé neregulované látky, ani u kratomu neexistuje regulace jeho zpracování a prodej a existuje riziko, že si koupíte kratom kontaminovaný škodlivými látkami. Pokud si koupíte kratom ve formě prášku, tablet nebo kapslí, tak nezapomeňte si zjistit co nejvíce informací o tom, jak byl zpracován a odkud pochází. Mějte na paměti, že není možné zaručit bezpečnost kratomových čajových lístků a krátkodobé a dlouhodobé bezpečnostní účinky užívaní kratomu, které nejsou dobře známy.

Fakta o rostlině kratomu

Kratom (Mitragyna speciosa) je vysoký strom pocházející z jihovýchodní Asie. Listy stromu Mitragyna Speciosa obsahují dvě chemické sloučeniny, o nichž je známo, že mají psychoaktivní účinky: mitragynin a 7-hydroxymitragynin.

Listy obsahují několik dalších chemických sloučenin, ale mitragynin a 7-hydroxymitragynin jsou díky svým účinkům na tělo a mozek nejvíce studované. Jedná se o ty látky, které působí na lidské tělo. Sklizené listy kratomu se drtí a suší na čajové lístky kratomu. Listy lze také kouřit nebo z nich vyrobit prášek, extrakt či kapsle.

Jak vytvořit čaj z kratomu

Na internetu najdete nespočet receptů na přípravu kratomového čaje. Způsoby přípravy se liší podle toho, zda používáte kratomové čajové lístky (sypané nebo v čajovém sáčku), kratomový prášek nebo kratomový extrakt. K namáčení sypaného kratomového čaje je zapotřebí horká voda, čajové lístky a buď opakovaně použitelný čajový sáček, nebo něco na scezení čaje, pokud používáte sypaný kratomový čaj, ale i pro případ přípravy čaje formou listu je fajn scezení.

Mnoho receptů na kratomový čaj doporučuje louhovat čaj 15 až 20 minut. Do čaje lze také přidat látky zvýrazňující chuť, jako je citron a med, které pomohou zamaskovat hořkou chuť kratomu. Čas louhování je individuální a každý člověk je unikátní a je třeba si vyzkoušet, jak dlouho je potřeba, aby bylo dosaženo plánovaného účinku.

Vzhledem k tomu, že o užívání kratomu se stále mnoho neví, zejména pokud jde o běžné užívání, je nejlepší poradit se s poskytovatelem zdravotní péče nebo lékařem, abyste se ujistili, že dodržujete veškerá doporučení ohledně toho, kolik a jak často byste měli kratomu užívat, abyste se vyhnuli případným nežádoucím účinkům nebo závislosti.

Kde najít kvalitní kratom

Vzhledem k tomu, že Vláda, ČOI a SZPI nevytvořili žádnou regulaci, tak je nyní potřeba sledovat, aby každý prodejce, u kterého budete nakupovat měl laboratorní testy ke kratomu. Pokud by tyto testy neměl, tak vždy riskujete, že si koupíte nekvalitní kratom. Existují však zásadní pravidla, které je třeba dodržovat při nákupu kratomu.

Například nákup kratomu v renomovaných obchodech se zdravou výživou může být bezpečnější volbou než například na čerpací stanici. Při hledání na internetu se držte renomovaných webových stránek s jasnými údaji o jejich pověsti, laboratorních testech a kvalifikaci k prodeji kratomu. Vždy bude lepší mít specializovaného prodejce, který poradí a nabídne široký sortimentu kratomu.

Shrnutí

Kratom pochází z listů stromu Mitragyna Speciosa, který pochází z jihovýchodní Asie. Kratom se tradičně používal proti únavě a ke zvýšení produktivity a v posledních letech si získal oblibu pro různá použití, včetně léčby bolesti, úzkosti, deprese a poruch způsobených užíváním návykových látek.

Vláda neschválila kratom pro žádné lékařské použití a varuje před jeho možnými nežádoucími účinky. Je důležité poradit se s poskytovatelem zdravotní péče nebo lékařem, který se specializuje na doplňkovou alternativní medicínu, abyste se ujistili, že kratom používat bezpečně.

Zpět do obchodu
Vraťte se k nám! ... ...