Kratom: přírodní lék nebo riziková substance?

Co je kratom (Mitragyna Speciosa)?

Kratom je rostlina, která má v jihovýchodní Asii dlouhou historii použití jako léčivo i pro rekreační účely. V různých regionech má kratom své lokální názvy a je známý svými stimulačními účinky.

Historie a legální status kratomu

Kratom byl tradičně žvýkán rybáři, farmáři a dělníky jako stimulant a prostředek proti únavě. Byl také používán k léčbě symptomů návykových poruch, zejména odvykání od opia. V Malajsii a Indonésii je nyní kratom zakázán, zatímco v Thajsku je jeho pěstování a konzumace legální. Přesto je Indonésie jedním z hlavních exportérů kratomu, zejména do Spojených států.

Kratom na západě

V Evropě a USA se kratom prodává vedle produktů jako cannabidiol, cannabis a kava. Je k dispozici ve formě prášku, tablet nebo kapslí. Tyto produkty obvykle obsahují kolem 2% mitragyninu, ale existují i varianty s 7% až 40% mitragyninem.

Tradiční a moderní využití

Kratom byl tradičně používán jako anti-diareální, analgetický, antipyretický, anti-diabetický a svalově relaxační prostředek. V Thajsku je také součástí domácího nápoje zvaného "4 × 100", který se připravuje s léky na kašel obsahujícími diphenhydramin nebo kodein.

Farmakologie kratomu

Mitragynin a další alkaloidy z kratomu mohou sloužit jako patentované prekurzory opioidních agonistů. Mitragynin je zkresleným μ-opioidním částečným agonistou a také antagonistou δ-opioidního a κ-opioidního receptoru. Některé studie ukazují, že mitragynin může být přeměněn na 7-hydroxy mitragynin, což vysvětluje některé z jeho analgetických účinků.

Farmakokinetika

Mitragynin je rychle vstřebáván ve střevech a má poločas rozpadu 23 hodin. Je vázán na proteiny v séru a v játrech se metabolizuje na sedm různých metabolitů fáze I.

Klinické nálezy

Klinické studie jsou omezené, ale některé ukazují, že alkaloidy z kratomu, a ne jen mitragynin, jsou nezbytné pro jeho analgetické účinky.

Vedlejší účinky a rizika

Malé dávky kratomu jsou obvykle bezpečné, ale větší dávky mohou způsobit nevolnost, záchvaty, tachykardii a nežádoucí účinky. Byly hlášeny i případy poškození jater.

Další výzkum kratomu (mitragyna speciosa)

Kratom má potenciál pro léčbu chronické a akutní bolesti, úzkosti, depresí a odvykání od drog. Nicméně, FDA ve Spojených státech považuje kratom a jeho alkaloidy za opioidy a varuje před jeho použitím. Je tedy nutný další výzkum.

 

Jaké máme formy kratomu, ve kterých ho můžeme zakoupit?

Na webu iFeel.cz můžete zakoupit kratom ve třech různých formách:

  1. Kratom prášek: Tento typ kratomu je dodáván ve formě prášku. Je to jedna z nejběžnějších a nejflexibilnějších forem, v jaké můžete kratom zakoupit.

  2. Kratom tablety: Kratom je také dostupný ve formě tablet, což je pohodlná a snadno dávkovatelná možnost.

  3. Kratom kapsle: Kapsle jsou další formou, ve které je kratom dodáván. Jsou ideální pro ty, kteří hledají snadnou a bezproblémovou možnost zakoupení.

Druhy kratomu na iFeel.cz

Na webu iFeel.cz je kratom nabízen v několika různých druzích, které se liší barvou a účinky. Zde jsou některé z nich:

  1. Bílý Kratom (White Borneo, White Maeng Da): Tento druh je oblíbený pro svou schopnost zvyšovat energii a fyzickou sílu. Bílá barva je spojena s pocitem energie.

  2. Červený Kratom (Red Maeng Da, Red Indo): Červený kratom je známý pro své relaxační účinky. Je ideální pro meditaci a relaxaci.

  3. Zelený Kratom (Green Entikong, Green Maeng Da): Zelený kratom je populární mezi kreativci a studenty. Je známý pro svou schopnost stimulovat a zlepšovat koncentraci.

  4. Zlatý Kratom (Gold Borneo): Tento druh je oblíbený u sběratelů a je známý pro svou dlouhodobou sílu. Zlatá barva je spojena s dlouhodobými účinky na smysly.

  5. Žlutý Kratom (Yellow Borneo): Žlutý kratom je známý pro své dlouhodobé účinky a je oblíbený mezi širokou veřejností.

 

Ifeel

 

 

Zpět do obchodu
Vraťte se k nám! ... ...