Jaké jsou účinky kratomu a jeho dávkování?

Co je to kratom a kde se nachází?

Kratom, vědecky známý jako Mitragyna speciosa, je rostlina domovem v tropických lesích jihovýchodní Asie, zejména v Indonésii, Thajsku a Malajsii. Je to velký, stálezelený strom, charakteristický svými rozložitými, vzhůru směřujícími větvemi, tmavě zelenými listy a žlutými květy.

Přírodní produkt a jeho vlastnosti

Kratom je přírodní produkt s širokým spektrem účinků, a také je známý svými zdravotními přínosy a potenciálními riziky. Jeho hlavní alkaloid, mitragynin, je agonista u opioidních receptorů, podobně jako morfin, ale kratom není škodlivý jako ostatní opioidy. Další alkaloidy v kratomu posilují imunitní systém a snižují krevní tlak.

Jaké účinky má kratom?

Účinky kratomu mohou být stimulující nebo sedativní, v závislosti na zpracování, dávce a času sklizně. V malých dávkách působí povzbudivě, zlepšuje koncentraci a kognitivní funkce, a poskytuje dodatečnou energii. Ve vyšších dávkách působí sedativně a analgeticky, napomáhá relaxaci a euforii.

 

Zde máme přesně vypsané účinky kratomu:

  1. Stimulační účinky: V malých dávkách (kolem 1-5 gramů) může kratom mít stimulační účinky, podobné kofeinu. Uživatelé hlásí zvýšenou energii, zvýšenou soustředěnost, zlepšenou náladu a větší sociální otevřenost. Stimulační účinky mohou být užitečné pro dlouhodobou koncentraci a vytrvalost v práci nebo studiu.

  2. Sedativní a analgetické účinky: Ve středních až vysokých dávkách (5-15 gramů a více), může kratom působit jako sedativum, a pomoci uživatelům relaxovat nebo snížit úzkost. Tato vlastnost může být užitečná pro lidi trpící chronickou bolestí, úzkostí nebo nespavostí.

  3. Euforické účinky: Někteří uživatelé hlásí euforické pocity po užití kratomu, podobné těm, které se cítí při užívání opioidů.

  4. Závislost a odvykací příznaky: Při pravidelném užívání může dojít k vytvoření fyzické závislosti na kratomu. Odvykací příznaky mohou zahrnovat podrážděnost, agresivitu, emoční změny, neklid, nespavost a bolesti svalů.

Je důležité podotknout, že účinky kratomu se mohou lišit v závislosti na dávce, individuálních rozdílech mezi uživateli a odrůdě kratomu. Navíc, ačkoli kratom je v mnoha zemích legální, jeho bezpečnost a účinnost nebyla plně prozkoumána a je proto důležité používat kratom s uvážením a pod lékařským dohledem.

Jak dávkovat kratom?

Užití kratomu by mělo být omezeno, protože tolerance na něj roste rychle a účinná dávka se s časem mění. Pro začátečníky se doporučuje denní dávka 3-6 g rozdělená do 2-3 dávek. Průměrná bezpečná dávka je 8-12 g denně. Vyšší dávky mohou vyvolat nežádoucí účinky, jako je nevolnost a úzkost.

Jaké máme druhy kratomu?

Máme různé druhy kratomu, které jsou klasifikovány podle původu a barvy žilnatosti listů. Barva žilnatosti může být červená, bílá nebo zelená, což může ovlivnit účinky kratomu. Zde jsou některé z nejznámějších odrůd:

  1. Maeng Da Kratom: Tato odrůda, která pochází z Thajska, je často považována za jednu z nejsilnějších. Maeng Da je k dispozici v červené, bílé a zelené variantě.

  2. Bali Kratom: Bali kratom je jednou z nejvíce dostupných odrůd a je známý svými silnými analgetickými účinky.

  3. Red Vein Kali: Tento kratom s červenými žilami je známý svými relaxačními a sedativními účinky.

  4. Green Malay: Tato odrůda pochází z Malajsie a je známá svými dlouhotrvajícími energizujícími účinky.

  5. White Vein Thai: Tato odrůda má bílé žilnatosti a je známá svými silnými stimulačními účinky.

  6. Indo Kratom: Pochází z Indonésie a je k dispozici v červené, bílé a zelené variantě. Indo Kratom je známý svými uklidňujícími a analgetickými účinky.

Kratom je fascinující rostlina s řadou účinků, které se mohou lišit v závislosti na dávce a zpracování. Jako přírodní opioid má řadu potenciálních zdravotních přínosů, ale také rizika, zejména při nadměrném užití. Je důležité si uvědomit, že dávkování a užití kratomu by mělo být vždy kontrolováno a prováděno s uvážením.

V jaké formě můžete zakoupit kratom?

Kratom lze zakoupit v několika různých formách, aby vyhovoval různým preferencím a potřebám uživatelů. Jednou z nejpopulárnějších forem je prášek, který se získává mletím sušených listů kratomu. Kratom je také dostupný v tabletách, které jsou snadno aplikovatelné, praktické a poskytují přesný obsah kratomu již při aplikaci. Kromě toho jsou k dispozici i kapsle kratomu, které jsou ideální pro ty, kteří preferují nezaměnitelný způsob dávkování bez chuti samotné rostliny. Ať už preferujete kratom v prášku, v tabletách nebo v kapslích, vždy si vybírejte kvalitní produkty od důvěryhodných dodavatelů a vždy dodržujte bezpečné dávkování.

 

Ifeel.cz

Zpět do obchodu
Vraťte se k nám! ... ...