Co to je kratom a jak najít jeho bezpečnost?

Co to je kratom a jak správně na jeho bezpečnost?

Pokud čtete zprávy o zdraví nebo navštěvujete obchody s vitamíny, možná jste slyšeli o kratomu. Je to doplňek, který se prodává jako posilovač energie, zlepšovač nálady, úleva od bolesti a protijed při odvykání od opioidů. Pravda o kratomu je však složitější a problémy související s jeho používáním jsou různorodé.

Kratom je bylinný extrakt, který pochází z listů stálezeleného stromu (Mitragyna speciosa) pěstovaného v jihovýchodní Asii (velmi podobným produkte je Mitragyna hirsuta a Mitragyna javanica). Listy kratomu lze žvýkat a suchý kratom lze spolknout nebo uvařit. Extrakt z Kratomu lze použít k výrobě tekutého produktu. Tekutá forma se často prodává jako léčba bolesti svalů nebo k potlačení chuti k jídlu a zastavení křečí a průjmu. Kratom se také prodává jako léčba záchvatů paniky.

Předpokládá se, že Kratom působí na opioidní receptory. V nízkých dávkách působí kratom jako stimulant, díky čemuž se jedinec cítí energičtěji. Při vyšších dávkách snižuje bolest a může vyvolat euforii. Ve velmi vysokých dávkách působí jako sedativum, takže uživatelé jsou tiší a možná i ospalí. Někteří lidé, kteří praktikují asijskou tradiční medicínu, považují kratom za náhražku opia. Někteří lidé užívají kratom, aby se vyhnuli abstinenčním příznakům opioidů a protože kratom lze koupit snadněji než léky na předpis.

Kratom se také používá na hudebních festivalech a v jiných rekreačních zařízeních. Lidé, kteří používají kratom k relaxaci, uvádějí, že protože je na rostlinné bázi, je přirozený a bezpečný. Množství aktivní složky v rostlinách kratomu se však může značně lišit, takže je obtížné změřit účinek dané dávky. V závislosti na tom, co je v rostlině a na zdraví uživatele, může být užívání kratomu velmi nebezpečné. Tvrzení o výhodách kratomu nelze hodnotit, protože chybí spolehlivé důkazy.

 

Nežádoucí účinky a obavy o bezpečnost

Kratom je zkoumaným tématem v USA již několik let. Můžeme názory rozdělit na dva světy, kdy někteří tvrdí, že kratom má blahodárné účinky pro tělo a na druhé jsou ti, kteří tvrdí naprostý opak. Níže uvádíme vedlejší účinky, ke kterým dochází při vyšší spotřebě kratomu.

Kratom má řadu známých vedlejších účinků, mezi které můžeme zařadit:

  • Ztráta váhy
  • Suchá ústa
  • Zimnice, nevolnost a zvracení
  • Změny moči a zácpa
  • Poškození jater
  • Bolest svalů

Kratom může také ovlivňovat mysl a nervový systém:

  • Závrať
  • Ospalost
  • Halucinace a bludy
  • Deprese a bludy
  • Potlačení dýchání

Kratom účinkuje po pěti až 10 minutách a jeho účinky trvají dvě až pět hodin. Účinky kratomu se zesilují se zvyšujícím se množstvím. U zvířat se zdá, že kratom je účinnější než morfin.

K mnoha problémům, které se vyskytují u léků proti bolesti, dochází, když jsou tyto léky užívány ve vysokých dávkách nebo po dlouhou dobu. Není přesně známo, jaká hladina kratomu je pro lidi toxická, ale stejně jako u léků proti bolesti a rekreačních drog je možné se kratomem předávkovat

Zpět do obchodu
Vraťte se k nám! ... ...